Arduino ve C# Haberleşmesi ile Led Yakma
Arduino sayesinde sensörler kullanarak alarm tarzında birçok gerekli cihaz yaratabileceğiniz gibi yazılıma dair farklı alanlarda da Arduino'nun faydasını görebilirsiniz. Bilgisayarınızda sizin için oldukça önemli olan projeler olduğunu varsayalım. Bu projeleri; kendi tasarımınız olan bir arayüzle kontrol edebilirsiniz. Peki nasıl? Bunun için C# kullanmalı ve seri haberleşmeden yardım almalısınız. Bu sayede, yepyeni arayüzler türetebilirsiniz. Projeleri kontrol edebilir ve verileri okuyabilirsiniz.
Seri Haberleşme Nedir?Arduino projesine geçmeden önce seri haberleşmenin ne olduğu hakkında fikir vermeliyiz. Dijital verinin tek bir hat üzerinden taşınmasına seri haberleşme denmektedir. Seri haberleşmede bir bit yalnızca bir kerede iletilmektedir. Paralel iletişimde ise tüm bitlerin aynı anda iletilmesi söz konusudur. Bu sebepten dolayı, seri haberleşmede yalnızca tek bir kablo kullanılmaktadır. Jumper kablo maliyeti konusunda kesinlikle seri haberleşme daha avantajlıdır.
Arduino üzerinden seri haberleşme konusuna ayrı bir paragrafta değinmeliyiz. Üzerinde bulunan seri iletişim birimi aracıyla seri haberleşme yapılmaktadır. Projelerin kodlarını yazarken Arduino'da seri haberleşme en az bir kere kullanılmaktadır. Arduino ile bilgisayarlar arasındaki seri haberleşmeyi sağlamak adına serial.begin(9600) komutu kullanılmaktadır. Serial.print ()komutuyla da bilgisayara veri gönderimi yapılmaktadır.
Arduino Seri Haberleşmesi ile Led YakmaSeri haberleşme ile led yakmak için öncelikli olarak devre hazırlanmalıdır. Gereken kod yüklenmelidir. Ardından, seri port ekranı açılmalıdır. Bu sayede, ledin kontrol edilmesi söz konusu olmaktadır. Bu noktada, projenin bir gereği olarak C# ile oluşturulan arayüz sayesinde ledin kontrolü daha kolay hale gelecektir. Ancak, bunun için öncelikli olarak Visual Studio kurulumu gerekmektedir. Visual Studio bilgisi şarttır. Çünkü, bu sayede, C# form uygulaması oluşturulacaktır.
C# sayesinde led yakmak için öncelikli olarak proje oluşturmak gereklidir. Sürükle bırak tekniği kullanılmaktadır. İşte bu noktada, araç kutusundan eklenmesi gereken nesneler bulunmaktadır. Bu nesneler arasında ComboBox, iki button, label, serialport vardır. Bu nesneler; seri iletişimi sağlamak ve Arduino bağlantısını tamamlamak için gereklidir.
Sonuç olarak, her bir nesne için ayrı ayrı kod yazılması gerekmektedir. Bu sayede, ledin özgün tasarım arayüz üzerinden kontrolü mümkün olmaktadır.