Elektrostatik (statik elektrik) ve Elektrik Yükleri Nelerdir?
Fizikle ilgilenenler veya eğitim hayatını devam ettirenler için statik elektrik önemli ve merak edilen konular arasında yer almaktadır.
En çok merak edilen konulardan biri de elektrostatik nedir ve nasıl kullanılır? Sorusu olmaktadır. Fizik dersinde karşımıza çıkan konu ilgi çekmektedir. Aynı zamanda durgun ve statik elektrik olarak bilinir.
Hareket halinde olmayan elektrik yükleri olarak sahip olduğu özellik ve davranışları açıklamakta olan fiziğin alt dalı şeklinde açıklanır. Günlük hayatta karşımıza farklı şekillerde çıkmaktadır. Yün kazak giyenler kazağı çıkartırken oluşan elektrik olarak da düşünebilirler. Bunun dışında pek çok farklı şekilde günlük hayatın içerisinde oluşur. Elektrostatik tanımının ana fikrinde elektrik yükü bulunmaktadır.
Elektrik Yükü Nedir?
Pozitif ve negatif yüklerden oluşan elektrik yükleri nedir? Merak edilen konulardan biridir. Fizik dersinde özellikle işlenen konular arasında yer almaktadır. Pozitif yükler protonlarda bulunurken negatif yüklerde elektronlarda bulunur. Maddenin temel yapı taşı olan atomlar içerisinde nötron, proton ve elektron bulunur. Atomun çekirdek kısmında yüksüz nötronlar ve pozitif yüklü protonlar bulunurken çekirdeğin etrafında ise negatif yüklü elektronlar bulunur.
Elektrik Yükleri Nelerdir?
Fizik dersinde öğretilen elektrik yükleri nelerdir? Diye düşünenler için sürtünme ile elektriklenme, etki ile elektriklenme ve dokunma ile elektriklenme şeklinde açıklanır. Kullanılan cisimler ve yapılan uygulamaya göre oluşan elektrik yükü farklı şekillerde ortaya çıkabilir.
Sürtünme ile elektriklenme günümüzde çok sık yaşanabilen bir durumdur. Bu nedenle de oluşumunu anlamak daha kolaydır. Elektrik yüksüz olan cam çubuk ile ipek kumaşın sürtünmesi sonucunda camdan kumaşa elektronların geçişi yaşanır. Bu durumda ipek kumaş negatif yüklenirken cam kumaş pozitif yüklenir.
Dokunma ile elektriklenme de ise yüklü olan iletken cismin yüksüz ya da yüklü olan bir diğer iletken cisme dokunması sonucunda oluşur. Bu durumda yükler dış yüzeyin büyüklüklerine göre dağılır.
Etki ile elektriklenme olayında ise yüklü olan bir cisim yüksek olan iletkene yaklaştırılarak uygulanır. Bu durumda yüklü olan cisim zıt yüklü olan yükleri çeker. Aynı tür yüklerde ise metalin diğer kısmına doğru yükler itilir.