Transistör Nedir?
Elektronik sektöründe oldukça önemli bir yeri olan transistörler; 1947 yılında geliştirilmiştir. Elektronik ve haberleşme sektöründeki büyük gelişmelerin yaşanmasında transistörlerin payı oldukça fazladır.
Transistör; yarı iletken bir devre elemanıdır. Küçük elektrik sinyallerini yükseltmek veya anahtarlamak amacıyla kullanılmaktadır. Transistörün üç veya daha fazla bacağı bulunmaktadır. Transistörün bacaklarından birisine uygulanan elektrik sinyali sayesinde diğer bacakları arasındaki elektrik akımını kontrol etmek mümkün olmaktadır.
Transistör; oldukça eski bir geçmişe sahip olmakla beraber ilk kez John R.Pierce tarafından geçişli direnç anlamına gelebilecek olan transresiztans ifadesinin kısaltması olarak kullanılmıştır. Transistörlü radyo; ilk defa 1954 yılında tüketicilere sunulmuştur.
Transistör Nasıl Çalışır?Diyot; en basit yarı iletken devre elemanıdır. Akımın yalnızca tek bir yönde akmasını sağlamaktadır. Bir diyotun iki farklı şekilde kutuplanması söz konusudur. Diyotun anot ucuna pozitif, katot ucuna ise negatif gerilim uygulanması haline ileri kutuplama ismi verilmektedir. İleri kutuplanmış bir diyotun anot ucundan katot ucuna akım geçişi meydana gelmektedir. Ancak, gerilimlerin yerlerinin ters çevrildiği hallerde ise ters kutuplama söz konusudur. Bu noktada, diyot üzerinden herhangi bir akım geçmez.
Transistörü daha iyi anlamak adına iki adet diyotun anot uçlarından birleştirildiğini varsayalım. Bu durumda, üç adet yarı iletkenden meydana gelen bir yapı oluşur. Bu yapının iki ucuna birden gerilim uygulandığını düşünelim. Bu noktada, p-n çiftlerinden bir tanesinin mutlaka ters kutuplu olacağını söylemek gerekir. İkinci bir güç kaynağının daha bağlandığı hallerde ise alttaki p-n çiftinin oluşturduğu elektron hareketi, üstteki p-n çiftinin elektronlarını da harekete geçirecektir. İşte bu şekildeki yarı iletken maddelerden meydana gelen yapıya çift birleşim yüzeyli transistör adı verilmektedir.
Transistör Ne İşe Yarar?Transistör; günümüz elektronik sektörünün temelini oluşturduğu için kullanım alanı oldukça geniştir. Elektronik devrelerde kuvvetlendirme ve anahtarlama işlemlerinde kullanılır. Transistör; elektrik akımını kontrol eden televizyon, radyo, bilgisayar ve daha birçok elektronik araçta kullanılmaktadır. Elektrik akımını açmak veya kapatmak, elektrik akımını arttırmak veya güçlendirmek; transistörlerin temel işlevleri arasında bulunmaktadır. Bilhassa sinyalleri güçlendirebilme becerilerinin transistörlerin öneminin artmasında etkisi bulunmaktadır.